Vanuit KL 682: Poollicht boven Canada!

In de nacht van 23 op 24 augustus kon ik tijdens vlucht KL 682 van Vancouver naar Amsterdam vanuit het vliegtuig gedurende meer dan een uur prachtig poollicht waarnemen. Het vliegtuig vloog een erg noordelijke koers (zie routekaart).

Nadat het omstreeks 04.00 uur UT donker was geworden zag ik na enige tijd een vage lichte band. Omdat er geen structuur in de band zichtbaar was dacht ik niet meteen aan poollicht. Omstreeks 04.30 uur UT was de band wat helderder geworden en er waren af en toe gebieden die wat oplichtten. POOLLICHT ! Het duurde niet lang of een prachtig schouwspel werd zichtbaar. Steeds weer op andere plaatsten lichtte de band op en er ontstonden verticale lijnen die uitwaaierden tot langgerekte banen en slierten. De band waarin het poollicht zichtbaar was bevond zich steeds rechts (ten zuid-oosten) van het vliegtuig en was minder dan 10 graden breed.

Tot 05.30 uur UT, ongeveer een uur lang (in die tijd werd ca. 1000 km afgelegd) was er actief poollicht boven Noord-Canada zichtbaar. Helemaal fraai werd het op het moment dat het beneden mij ook nog eens onweerflitsen zichtbaar werden! Vanaf 05.30 uur bleef er een lichte band zichtbaar, tot het moment dat het weer begon te schemeren. Om 06.00 was in die band nog een korte, zwakke opleving van het poollicht te zien.
Een helder gebied in de band met poollicht, welke al enigszins is 'uitgewaaierd. Deze foto is 8 seconden belicht op Kodak Ektachrome 100s met een zoomlens in 3.8/28mm stand. Er is geen statief gebruikt maar uit de hand gefotografeerd, waarbij de camera stevig tegen het vliegtuigraampje werd gedrukt!
Enkele heldere verticale banden, die vaak binnen enkele tientallen seconden uitwaaierden tot lange slierten. Zelfde gegevens als bij de eerste foto.
Schitterende banen met poollicht, nu 15 seconden belicht (waardoor enige bewegingsonscherpte is ontstaan).