Impressies van Eclips '99



Lokatie: Bad Tatzmannsdorf, dicht tegen de Oostenrijks-Hongaarse grens. Foto's gemaakt door een 15cm Maksutov kijker (F/10) op Kodak Ektachrome 100S diafilm en met een 30mm groothoeklens op Kodak Ektachrome 64 (6x6) diafilm. (Alle foto's en afbeeldingen: © Robert Wielinga, Utrecht).



Reeks opnamen van eerste contact tot totaliteit. Aanvankelijk geheel onbewolkt, maar langzaam aan steeds meer wolken, waar de zon wel vrijwel continu doorheen wist te 'prikken'.
Totaliteit, de 'Schwarze Sonne' wordt omgeven dor vele felrode vlammen Het einde van de eclips (veel te snel!), Baily's Beads en een randje chromosfeer.



Eerst hult de maanschaduw de bergen aan de westelijke horizon in een blauwgrijs duister, dan raast de schaduw op ons af. Op de foto heeft de schaduw (die van rechts komt) ons nog net niet bereikt. De zuidelijke horizon heeft een oranjegoude gloed, boven ons is het donker. Maar al heel snel licht de westelijke horizon weer op en de schaduw trekt verder oostwaards (links op de foto).

Deze foto's laten een groot deel van de hemel zien (beeldveld meer dan 90 graden). De gebogen lijn is de horizon.



Grafiek die het verloop van de stralingsintensiteit en de temperatuur laat zien tijdens de zonsverduistering. De verduistering begon om 11.23 uur, de totaliteit duurde van 12.46 tot 12.48 en de verduistering eindigde om 14.10 uur. Opvallend: korte en scherpe afname van de lichtintensiteit en slechts een kleine temperatuurafname van ongeveer 3 graden.