Op 23 oktober 2007 werd de komeet 17/P Holmes in enkele uren tijd bijna een miljoen keer helderder! Van een nietig stipje dat alleen met grote telescopen fotografisch kon worden vastgelegd werd de komeet ineens zichtbaar als een 'nieuwe ster' in het sterrenbeeld Perseus. Vanwege het slechte weer lukte het mij pas voor het eerst de komeet in de nacht van 29 op 30 oktober waar te nemen. Holmes was makkelijk met het blote oog waarneembaar als een ster die net niet helemaal scherp lijkt. De helderheid was ongeveer magnitude 2,5. In de weken daarna is de helderheid nauwelijks afgenomen.
Aanvankelijk was de aanblik van komeet Holmes erg bijzonder. Zo'n vreemd object heb ik nooit eerder waargenomen: op het eerste gezicht is het een perfecte cirkelvormige schijf met nabij het centrum een helder puntje. Met een verrekijker is ook al envoudig te zien dat de komeet een schijfje is. Aanvankelijk was er nog geen spoor van de voor kometen kenmerkende staart te zien. De foto's hieronder geven de visuele aanblik in een telescoop goed weer. Inmiddels is de coma van de komeet uitgedijdt tot een wolk groter dan de zon! In een telescoop is de komeet daardoor steeds moeilijker (zwakker) waarneembaar, maar met het blote oog of in een verrekijker (bijv. 7x50) is hij nog steeds (17/18 nov) nog steeds erg goed te zien.
Foto gemaakt op 30 oktober om 01.47 uur MET. Er is 20 seconden belicht op ISO 800 bij f/5.6-20mm. Sigma zoomlens op Canon 350d.
Rechts zijn op de foto enkele sterrenbeelden, sterren en de komeet aangegeven. De vage structuur linksonder is de hand van de fotograaf, met als doel invallend maanlicht tegen te houden!