Reuzenplaneten en hun manen

In de eerste maanden van 2003 zijn de reuzenplaneten Jupiter en Saturnus 's avonds uitstekend waarneembaar.

Hieronder staan enkele foto's van deze planeten en hun manen. Met behulp van een webcam (Philips ToU-cam Pro) zijn filmpjes gemaakt voor de duur van ongeveer 30 seconden. Er worden dan honderden beelden gemaakt en opgeslagen. De belichtingstijd per opname is steeds 1/25 seconde geweest. Later worden uit de reeks opnamen de beste beeldjes gehaald. Die zijn gemaakt op de momenten dat er heel weinig beweging in de atmosfeer was. De beste beeldjes worden samengevoegd en op het dan verkregen beeld wordt enige beeldbewerking toegepast. Alle foto's werden gemaakt met een Nexstar 5 (125mm SC) en een 2x barlowlens.

Links: Jupiter op 22 februari 2003 om 21.51 uur MET. Meest in het oog springende detail is de Grote Rode Vlek, een enorme wervelstom die al honderden jaren aktief is!

Rechts: de vier heldere manen van Jupiter om 22.04 uur MET. Van links naar rechts zijn te zien: Europa, Io, Ganymedes en Callisto.

De geringde planeet Saturnus. Deze is een stuk zwakker en kleiner dan Jupiter. Op deze foto is de Cassini-scheiding in de ringen enigzins zichtbaar. Op Saturnus zelf is een donkere wolkenband te zien.

De foto werd gemaakt op 22 februari 2003 om 21.26 uur MET.

Saturnus heeft net als Jupiter vele tientallen manen. De helderste van deze manen is Titan, die in 1656 werd ontdekt door Christiaan Huygens. Op de foto links is Saturnus zelf overbelicht, maar enkele van de maantjes zijn zichtbaar, vergelijk de foto met de tekening rechts: Ti = Titan, D = Dione, R = Rhea, Te =Tetheys em E = Enceladus.

De foto('s) werden gemaakt op 22 februari 2003 om 22.10 uur MET.