Planeetsamenstand 4 mei 2002

Eind april en begin mei 2002 waren alle met het blote oog zichtbare planeten aan de avondhemel zichtbaar. Vier planeten (Mercurius, Venus, Mars en Saturnus) stonden zo dicht bij elkaar dat er sprake was van een planeetsamenstand (conjunctie). De vijfde planeet (Jupiter) stond er een stukje vandaan.

Tijdens mijn vakantie in Griekenland heb ik gedurende twee weken de bewegingen van de planeten bijna elke avond kunnen volgen. Dit is hieronder getekend.

 

 

Op 4 mei verbleef ik in Areopolis. Dit stadje is vernoemd naar de Griekse oorlogsgod Ares. De namen van de planeten (ook het woord 'planeet' komt uit het Grieks en betekent 'dwaalster') stammen van de Grieken. Zij gaven de rode planeet de naam Ares. Later hebben de Romeinen dat overgenomen en deze planeet naar hun god van de oorlog genoemd: Mars.

Vanuit het hotel keek ik uit over de zee en de samenstand was die avond op zijn mooist. Mercurius (onderaan), Venus (de helderste) en Saturnus en Mars (de zwakste) vormden een wat langgerekte Y. De foto werd gemaakt op zaterdag 4 mei 2002 omstreeks 21 uur lokale tijd met een eenvoudige compactcamera. De camera werd met de hand, steunend op een balkonrand stilgehouden terwijl er enkele seconden werd belicht op 200 ASA film.