Shuttle spektakel!

Op 11 februari was omstreeks 19.05 uur de Space Shuttle vanuit Nederland zichtbaar. Op zich is dat niet zo heel bijzonder, ware het niet dat dit slechts 20 minuten na de lancering vanaf Cape Kennedy was. Omdat dan ook nog de hoofdtank (die wordt enkele minuten na de lancering afgestoten) van de Shuttle mogelijk zichtbaar zou zijn ben ik op de uitkijk gaan staan.
Na eerst een paar vliegtuigen voor de Shuttle te hebben aangezien (vanuit mijn woonplaats ligt Schiphol juist in de richting waarin de Shuttle werd verwacht!) kwam er opeens een drie-voudig lichtschijnsel boven de daken uit. Weer een vliegtuig?!

Nee, het was de Shuttle, met externe tank en een klein 'wolkje' dat het geheel volgde!! Door de verrekijker gezien was het allemaal nog fraaier, zie de tekening.

De externe tank was duidelijk oranje-bruin van kleur (magn. -1 a -2), de Shuttle helder wit (magnitude -2 a -3). Achter dit tweetal was een heldere uitgestrekte wolk zichtbaar (ook van negatieve magnitude), ervoor twee kleinere wolkjes.

De externe tank was eerst linksonder de Shuttle zichtbaar, maar leek een wat hogere snelheid te hebben en haalde de Shuttle onderlangs in. Na door het noorden te zijn getrokken nam de helderheid van de gaswolken het eerste duidelijk af, daarna volgden ook de externe tank en Shuttle. Doordat het geheel achter ons huis verdween heb ik ze niet in aardschaduw kunnen zien verdwijnen.